Európa Bajnokság – esélylatolgatás

Július elején rajtol a 7. ICO Crossminton Európa Bajnokság Balatonbogláron. A 250 fős nemzetközi mezőnyben 43 magyar játékos indul, a kiskunhalasi Szitakötőket pedig egy 16 fős csapat képviseli. Igás Andor, az egyesület gyorstollas edzője elmondta, hogy milyen várakozással tekint az előttünk álló szabadtéri világversenyre.

 

Esélyleső andorosan megfogalmazva:

 • U12 fiú

Czibolya Márk a vilagranglista 2. helyéről várja az EB-t, a Szlovák Open-en találkozott már a ranglistavezető lengyel bajnokkal. A dobogó reális elvárás Márktól, nagy fókuszálással ezüst, szerencsével együtt akár aranyérem is lehet a vége.

 • U12 lányok

Igás Luca, Huczek Zsófia a két kishölgy más-más csoportban várja a verseny kezdetét. Luca egy évvel fiatalabb, mint a korosztálya, ezért a csoportból való továbbjutáshoz nem biztos hogy elegendő volt az eddigi munka, azonban kis szerencsével, és nagy koncentrációval akár a dobogón is találhatja magát.

Zsófi lehet a „fekete ló” az EB U12 lány mezőnyében. Ha jó napot fog ki, akár a döntőig is menetelhet, ahol már csak a pillanatnyi forma dönt.

 • U18 fiú

Antal Zoltán az előző VB-n, egy éve az egyéni U16-os mezőnyben szerzett bronzérmével magasra tette az elvárásainkat. Jelenleg az U18-as világranglista 27. helyén áll, de a sok kültéri gyakorlás a malmára hajthatja a vizet, és akár idén is dobogóra állhat egyéniben.

Felnőtt vegyespárosban is indul a mi Zolink, Kunyik Veronikával, a FOXminton SC játékosával. Nagyon erős mezőnyben versenyeznek majd az EB-n a fiatalok. A páros kategóriákban egyenes kieséses rendszerben rendezik a versenyt, ezért is lesz rendkívül nehéz a dolguk idén. Előnyük, hogy nem ők az esélyesek, így még meg is tréfálhatnak ellenfeleket. A legjobb 8-ba kerülés elérhetőnek tűnik, a legjobb 4-be jutás nagy-nagy meglepetés lenne.

 • 40+ hölgyek

Három játékosunk is indul ebben a kategóriában: Hodonickiné Andrási Anikó, Huczek-Vízkeleti Márta, Juhász Ágnes. Elsődleges cél az 5 fős csoportok első két helye közül az egyiket megszerezni, mellyel a legjobb 6-ba verekedhetik magukat a hölgyek! Anikó van a legkedvezőbb helyzetben (a jó vilagranglista helyezésének köszönhetően), mert csoportellenfelei közül csak kettő rendelkezik kiemelkedő eddigi eredménnyel, de nem lankadhat a figyelme a hőségben a másik két tapasztalt ellenfelével szemben sem.

Márti és Ági egy csoportba kerültek és két erős ellenfél mellett nekik is lesz négy mérkőzésük a csoportban, ahol küzdhetnek a továbbjutást biztosító pontokért. Márti felkészültsége bizakodásra ad okot, de nem lesz egyszerű dolga a csoportból való kijutásban. Ezután akár Anikó és Márti egymás ellen is küzdhetnek a dobogóért, ami egyfelől biztos érem, másfelől pedig a játékostárs versenyének végét jelenti… Az biztos, hogy akaraterővel nem lesz gond!

 • 40+ női páros

Hodonickiné Andrási Anikó és Huczek-Vízkeleti Márta párosunk indul ebben a kategóriában. A lányok erősek és ügyesek együtt is, de az ellenfelek is rutinosak. A német páros ellen lehet esélyük, de az águkon a döntőbejutásért valószínűleg az előző VB győztes magyar párossal kerülhetnek össze.

Itt a sok kültéri játékunk akár meg is lepheti a regnáló bajnokokat! Ha ez összejönne, akkor az utolsó meccsen bármi megtörténhetne!

 • 40+ férfiak

Katus Viktor, Varga Tamás, Vida Jácint, Igás Andor indulnak ebben a kategóriában a halasiak közül. A népes létszám miatt 7db 4-5 fős csoportba sorolták a versenyzőket a ranglista eredmények alapján. Mindegyik csoportban van nemzetközi szinten eredményes játékos, ami nem teszi könnyűvé az urak feladatát. A munkát beletették, de a csoportokból való továbbjutásért is rendkívül meg kell dolgozniuk.

Tamás meglepetést okozhat, ha nyugodt tud maradni, Jácint a támadójátékában bízhat. Viktor és Andor sajnos ugyanabba az 5 fős csoportba került, így a remek ellenfelek mellett még egy különleges meccset is kell játszaniuk.

A maximális cél a csoportból való kijutás, de a több szett/meccs megnyerése reálisabb meghatározás. Aki nagyon jó napot fog ki, akár a legjobb 8 közé is beütheti magát.

 • 40+ vegyes páros

Itt kettő indulóval is érdekeltek vagyunk: Juhász Ágnes és Varga Tamás, valamint Braun Helga (Tolna VFC Leopárdok) és Katus Viktor. A két párosból Tamásék továbbjutása lenne nagyobb meglepetés, mert egy erős litván párossal kezdenek.

Viktorék 8, esetleg 4 közé jutásának esélye nagyobb: az első fordulóban a lengyel páros hasonló erőt képvisel, de Helga egyéniben szerzett ezüst és korábbi VB aranyérme nagy rutinról árulkodik. Ha jól jön ki a lépés, akár a dobogón is találhatják magukat!

 • 40+ férfi páros

Igás Andor és Vida Jácint indulnak ebben a páros kategóriában a halasi egyesületből, a közösen szerzett világranglista pontjaik miatt a legjobb 8 közé nem kell játszaniuk, azonban a 4 közé jutásért egy rendkívül tapasztalt és eredményes német párossal találkoznak. Amennyiben ott legényeink legjobb formájukat hozzák, akkor is nagy szerencse kell a továbbjutáshoz, ha ez sikerülne, az hatalmas meglepetés lenne, de az biztos, hogy mindent megpróbálnak majd.

 • 50+ hölgyek

Szabó-Mikor Márta az egyedüli halasi induló ebben a kategóriában, selejtező csoportjában – rajta kívül – minden versenyző volt már dobogós egy korábbi gyorstollas EB-n, vagy VB-n. Az akár azt is jelenthetné, hogy Mártának nincs esélye, de inkább pont ez lehet az előnye, ugyanis nem nyomja az esélyesség terhe! Ha az edzéseken megszokott kitartó játéka párosul az első fordulóban az esélytelenség nyugalmával, akkor valami nagyon szép is kisülhet ebből a versenyből. Akár egy dobogós helyezést is el lehet csípni, ha az első mérkőzésen picit félvállról veszik jól felkészült játékosunkat!

 • 50+ férfiak

Barna Ferenc nagyszerű munkát végez általában az edzéseken, versenyek csoportmeccseit rendre remek játékkal abszolválja. Az EB-n az 5. csoportból várja a küzdelmet, ha ezt a csoportot meg tudná nyerni, a legjobb 8 közé repülhet. Az 50+ férfiak kategóriájában ő lehet a „fekete ló”, ha nem nyújt hullámzó teljesítményt és nem fárad el a hajrában. Itt is a cél a csoportgyőzelem, de a meglepetés is benne van a levegőben!

 • 50+ vegyespáros

Szabó Mikor Márta – Barna Ferenc párosunk indul – szokásukhoz híven, töretlenül – ebben a kategóriába. Az egyenes kieséses lebonyolítás miatt az első pillanattól kezdve 110 %-ot kell nyújtaniuk ahhoz, hogy beverekedjék magukat a legjobb négy közé. Amennyiben ez sikerülne, ismét a ranglistavezetők ellen következtetne egy örömjáték, a már biztos érem tudatában.

 • 60+ hölgyek

Modok Benőné Marika edzésmunkája nem ismer határokat. Idén első egyéni EB érmére hajt, és ha csak az itthon megszokott tudásának 90%-át be tudja mutatni, akkor már a dobogó meg is lehet. Az összpontosításán múlik, hogy annak melyik fokán végez. Ha a saját 100%-át oda tudja tenni, akkor nagyon szépen csilloghat az első EB medálja.

 • 60+ férfiak

Két indulónk is van Horváth Szilveszter és Károlyi Tibor személyében. Két játékosunk ugyanabba a csoportba került, így nagy küzdelem várható már az első percektől. Aki a csoportot nyeri már a dobogón érezheti magát, míg a csoportmásodiknak még játszani kell egy erős ellenféllel a négy közé jutásért. Erős mezőny gyűlt össze, nem lesz könnyű dolguk az uraknak, de őket ismerve kifulladásig fognak harcolni.

 • 60+ vegyespáros

Modok Benőné Marika és Károlyi Tibor már bizonyított a horvát Világbajnokságon 2 éve, de ezt idén az ellenfelek is tudják. A döntőbe jutás idén is reális elvárás, de ha elkapják a fonalat, a győzelem ismét összejöhet.

(crossminton)

A csapat elsődleges feladata most az Európa Bajnokságra való felkészülés volt az utóbbi hetekben, de nem hagyták figyelem kívül a közelgő Beachmintont sem. Ott még több indulóval számolunk a halasi gyorstollasozók közül, sőt – a tömegsport jelleggel játszó sporttársakra építve – kijelenthetem, hogy amatőr kategóriában is lesznek szép számmal nevezők – fejezte be az értékelést az együttes edzője, Igás Andor, aki maga is megméretteti magát egyéni és páros játékban is az EB-n.

A X. Joma-Halasthermal Beachminton Open Powered by Speedminton (FUN 500 Pts) már eseményként a Facebookon is elérhető, ahol a folyamatosan töltik fel a szervezők az új információkat.

(bech and crossminton = beachminton)

Gyortollas a kiskunhalasi strand homokján