Az ütő

A kezdetekben egy sportcég gyártott jó minőségű versenyütőket a gyorstollaslabdához. A Speedminton uralta a piacot pár évig. Majd a Victor is csatlakozott ehhez a sporthoz, professzionális ütőket gyártottak, illetve kevésbé sikeres labdákat. Napjainkban még kettő gyártó jelent meg ezene a területen: a Karakal és közel kettő éve a japán Cres.

 

Előírás, hogy az ütő hossza nem haladhatja meg a 61 cm-t; a fejformája különböző lehet, legtöbbjük a fallabdában használtakhoz hasonlít, de felületét a 650 cm2-ben maximálták.

 

Speedminton®

A német gyártó szabadalmaztatta a játékot, és minden „tartozékát”. A hivatalos versenyeket a cég labdájával játszák, de mindent gyártanak, ami a játékhoz kell. A legnagyobb ütőválasztékkal is ők rendelkeznek:

Blade (súly: 143 g, hosszúság: 59,5 cm, ütőfelület: 450 cm2, húrkiosztás: 16*19, húrfeszesség: 16*14)

A keret anyaga szénszálas grafit kevlárral keverve, ez megfelelő szilárdságot, egyben rugalmasságot biztosít az erős ütésekhez. Jellemzője, hogy a fő ütőzónában megerősítették a keretet. A versenyek egyik leggyakoribb szereplője, elsősorban támadójátékhoz ajánlott. (A legtöbb nyílt kategóriájú világbajnoki címet Blade ütővel nyerték.)

Viper (súly: 133 g, hosszúság: 58,5 cm, ütőfelület: 480 cm2, húrkiosztás: 14*19, húrfeszesség: 16*14)

A keret szénből és grafitból készült, ami könnyedséget és stabilitást biztosít, ennek köszönhetően erősebb ütést eredményez a korábbi modellekhez képest, de a pontosságát megtartja. Nem olyan népszerű, mint a Blade, de akinek ez illik a kezébe, szép eredményeket érhet el vele.

Viper Light (súly: 125 g, hosszúság: 58,5 cm, ütőfelület: 485 cm2, húrkiosztás: 14*19, húrfeszesség: 16*14)

A Viper alapjain készült innovatív ütő a Light, így sok szempontból hasonlít hozzá. A Speedminton legkönnyebb ütője, ezáltal a kéz nem fárad el olyan hamar, folyamatosan biztosítja a játékosnak a dinamizmust. Korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánlott.

Phantom (súly: 138 g, hosszúság: 59,5 cm, ütőfelület: 510 cm2, húrkiosztás: 18*20, húrfeszesség: 16*14)

A gyorstollasütők közül a legnagyobb ütőfelülettel bír, ennek megfelelően jellemzően a védőjátékot előnyben részesítők választják. Kerete szén és grafit alapanyagú, megfelelő tartást és rugalmasságot biztosít a játékhoz.

Xtreme (súly: 145 g, hosszúság: 60,5 cm, ütőfelület: 480 cm2, húrkiosztás: 16*19, húrfeszesség: 16*14)

Elsősorban profi játékosoknak szánták, a védekező és támadó játékot közel ugyanolyan arányban támogatja. A keret szintén szénszálas grafit, ami kellő szilárdságot biztosít.

 

Ezen túl a gyártó forgalmaz még számos „fun” kategóriájú gyorstollasütőt, ezek alapanyaga jellemzőan alumínium, így lényegesen nehezebbek, húrfeszességük nem éri el a versenyütőkét (nem bírja a terhelést a keret anyaga), azonban ezek az ütők is alkalmasak a játék megismerésére és örömjátékra. Szintén ezekkel a jellemzőkkel bírnak a népszerűsítést támogató, iskoláknak csomagban (10 darabos kiszerelések) ajánlott ütő is.

A kínálatban szerepelnek junior ütők is a fiatalabbaknak (6-12 éveseknek), ezek rövidebbek, ezáltal könnyebbek a fun kategóriába sorolt társaiknál.

Crossminton ütők

Felül a Blade, alul a V-7000-es, közte a Phantom

Victor

A világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró prémium tollaslabda márkája, a magas szintű technológiai fejlesztések jellemzik termékeiket. A gyorstollaslabda kezdeti nehézségeit követően kapcsolódtak ebbe a szegmensbe, ütőket és labdákat gyártottak. Labdáik kikoptak, esetenként még kaphatók sportüzletekben, de csak „fun” játékra érdemes használni. Az ázsiai ütők azonban jó minőségűek, ma is sok játékos versenyez velük, azonban a cég pár éve leállt a gyártással.

V-5000

A Victor első olyan gyorstollasütője, mely a mai napig versenyben van. Egy igazi mindenes, kiegyensúlyozott, magabiztos játékot tesz lehetővé.

V-6000

Az 5000-es továbbfejlesztett változata, de nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, nem terjedt el, de páran még játszanak vele.

V-7000 (súly: 100 g, hosszúság: 60 cm, ütőfelület: NA, húrkiosztás: 16*19, húrfeszesség: NA)

A V sorozat anyaga szénszálas kompozit, jól bírja a nehéznek számító gyorstollaslabdát. A V 7000-es a cég csúcsmodelljének számít a mai napig. Fejnehéz (a fent említett ütők jellemzően középpontra súlyozottak), ezáltal a támadójátékot preferáló játékosok kedvelt játékszere.

 

Karakal

Az egyik legszélesebb palettával bíró vállalkozás az ütős sportok területén. Gyakorlatilag a cég egy gyorstollasütőt készített, a CM 85-öt, elméletileg ez a világ legkönnyebb ütője ebben a sportágban. Ennek három verziója készült, az első széria fekete/sárga színösszeállításban, a másik kettő kék színvilágban. A különböző verziók között némi fejlesztés elvileg történt, de ennek tartalma nem ismert.

CM85 (súly: 85 g, hosszúság: 60,5 cm, ütőfelület: 316 cm2, húrkiosztás: 14*19, húrfeszesség: 16*14)

 

Cres

A japán cég webes ismertetője szerint egy teljesen új fejlesztésű crossminton ütőt hozott létre, kettő, eltérő súlyú modellt készítettek.

Speed Creator20 (súly: 107 g, hosszúság: 60,9 cm, ütőfelület: NA, húrkiosztás: 14*19, húrfeszesség: 16*14)

Power Creator20 (súly: 112 g, hosszúság: 60,9 cm, ütőfelület: NA, húrkiosztás: 14*19, húrfeszesség: 16*14)

Power Creator 20

Az új japán ütő, a támadó változat

Milyen húrozást kérjünk?

A gyártók által megadott húrfeszesség ajánlott érték, addig vállalják a garanciát. Ettől függetlenül sokan ezt túllépve 1-2 kg-mal feszesebbre húzatják az ütőt. A szakemberek szerint a nagyobb értéknél a 18 kg-ot átlépni nem javasolt, ilyenkor már a keret teherbírásának határait feszegetjük.

A feszesebbre húrozás eredménye, hogy erősebbet, pontosabbat lehet ütni, azonban a kézre is nagyobb erővel hat vissza az ütő és labda találkozásakor keletkezett rezgés, ezáltal hamarabb elfáradhat a játékos, könnyebben kialakulhatnak a karban fájdalmas pontok.

Mindenkinek meg kell tapasztalnia, hogy milyen “beállítással” tud jobban játszani. Van olyan játékos, aki több ütővel jár edzésre/versenyre, melyek eltérő húrfeszességre vannak beállítva. Ellenfél, játékstílus, egyéni hangulat függvényében veszi elő az ütőt, mellyel játszani fog.

A használattól a húrok feszessége csökken, illetve ez egy idő után magától is bekövetkezik. Ezért a profik javasolta szerint érdemes 6-12 havonta újra húroztatni.

Az ütő súlyát nettóban adják meg, vagyis húr és grip nélkül. Példaként a Karakal CM 85 hivatalos súlya 85 g, de gyárilag húrozva, alap és fedőgrippel (vagyis egy vastagabb és egy vékonyabb markolatot fedő szalaggal) 125 g körül van, vagy a Speedminton Bladje ugyanilyen jellemzőkkel 143/157 g-ot nyom.

Crossminton ütők

A leghosszabb a V-7000-es, a legnagyobb ütőfelülettel a Phantom rendelkezik

Korábban már foglalkoztunk a labdákkal, egy következő alkalommal – hogy maradjunk az ütőknél – körbejárjuk a húrok témáját…