Tedd erősebbé szívünket!

Kutatás igazolja, hogy a szív- és érrendszeri betegségek – ezen a területen mi magyarok sajnos elég előkelő helyen állunk – ellen az ütős sportokkal eredményesen felléphetünk. A tollaslabda, a tenisz és a faladba a sportorvosok szerint erősebb védelmet nyújt, mint a foci vagy a futás. Az említett három ütős sportot ötvözi a crossminton (gyorstollaslabda), vagyis ezzel tehetsz a legtöbbet egészségedért.

Miért az ütős sportok vannak a lista elején?

Az orvosok megállapították, hogy ezeknél a sportágaknál a dinamizmus mellett a ritmikusság a jellemző – ez nagyon jó hatással van a légzésre, a szív- és érrendszere egyaránt. A tüdőkapacitás hosszú távon jelentősen fejlődik; a szívizom folyamatos terhelésnek van kitéve, így azt is edzésben tartjuk.

Tévhit, illetve kényelmi szempont, hogy szív-, érrendszeri betegségek esetén nem szabad sportolni. A kezelőorvossal és az edzővel egyeztetve kell megtervezni a mozgást, amivel a beteg állapota fokozatosan javítható, szív- és érrendszere, a tartást segítő izomzata erősíthető, így a további szövődmények megelőzhetők.

Meghatározott sportágak és a szív- és érrendszeri betegségek összefüggéseinek vizsgálata (80306 fő bevonásával)” címmel futott angol kutatás eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy már holnap ütőt kell ragadnia mindenkinek, aki az egészsége érdekében tenni akar.

(crossminton)

Nincs felső korhatár a gyorstollasban

Bármilyen életkorban kezded el, majd ötven százalékkal csökkenti a halálozási kockázatot

A kutatás 14 évig tartott, ennek alapján meglepő következtetésre jutottak az orvosok: az ütős sportok esetében volt a legnagyobb a jótékony hatás, számszerűsítve 47%-kal csökkentette a betegségek kockázatát. Jó eredmények érhetők el az úszással és az aerobikkal is, de több, népszerű sport gyengébb eredményt produkált (ez nem jelenti azt, hogy azoknak nincsenek kedvező hatásai az egészségre).

A crossminton egy új sport (közel negyedszázados múltra tekint vissza), számos előnnyel bír, mely tömegsporttá teheti: bárhol, bármikor, bárkivel játszhatod; eszközigénye minimális.

Bárhol játszható (szabadban vagy teremben), a talaj nem kötött, lehet homok, fű, salak, parketta, rekortán… Bármikor ütheted a speedert (gyorstollaslabdát), kialakítása és súlya bizonyos fokú szélállóságot biztosít, de egy egyszerű megoldással sötétben is látható a labda. Bárkivel „pályára” léphetsz, nincs az az életkor, amikor késő lenne elkezdeni ezt a sportot, kis gyakorlás után már sikerélményt biztosít, rendszeres edzés esetén gyors a fejlődés. Az ütéseknél a tenisz, a fallabda, a tollaslabda technikái egyaránt alkalmazhatóak, így mindenki megtalálja a maga stílusát.

Ha sportolsz, folytasd, ha nem, még ma kezd el, hogy meghosszabbítsd életed! Találd meg a Neked megfelelőt, amiben örömödet leled. Amennyiben nem tetszik egyik sem, feltétlen próbáld ki a gyorstollast, játékos, élvezetes sport, mellyel erősebbé teheted szívedet.

Most nem csak a Te, de sokunk egészségéért tehetsz. Támogasd adód 1%-ával Magyarország egyik legnépesebb gyorstollas klubját, a Kiskunhalasi Szitakötők Gyorstollas és Szabadidősport Egyesületet (adószám 18942831-1-03). Várunk Téged is edzéseinken!