Világbajnoki arannyal tértünk haza…

Véget ért a 2019. évi V. Gyorstollas Világbajnokság, melyet a magyar szövetség Budapesten, a Tüskecsarnokban szervezett meg.

Szitakötőink remek játékkal bizonyították, hogy helyük volt a megmérettetésen. 24 ország több, mint 520 versenyzője 20 pályán küzdött 4 napon keresztül közel 1200 meccsen a budapesti Tüskecsarnokban.
A KB Autoteam SE Szitakötők Gyorstollas Szakosztály 11 junior játékossal, és 6 felnőtt játékossal képviseltette magát a rekordméretű eseményen. Nagyszerű játékosoknak és remek magyar eredményeknek lehettünk szemtanúi és részesei ezen a fergeteges 4 napon!

Junior versenyzőink egyéni kategóriákban kezdték a versenyt. A két U12-es (12 év alatti) fiú versenyzőnk jól játszottak saját csoportjukban.

Antal Zoltán a 3. csoporba került, ahol 3 erős ellenfél várta. Sajnos az első szetteket mindháromszor elvesztette, de 2 alkalommal is simán nyerte a második meneteket! Kisebb rutinja miatt azonban a döntő szetteket szorosan, de elvesztette, így neki a 16. hely jutott, azonban rengeteget tanulhatott, rutint szerezhetett a következő időszakra.

Hász Zalánt az 1. csoportba sorsolták a világranglista 2. kisfiúval egy groupba. A csoport erejét jelzi, hogy az imént említett versenyző nem tudott mérkőzést nyerni a Világbajnokságon. Zalán az első szetteket rendre fölényesen hozta, azonban két ellenfele fordítani tudott ellene. Ez azért fájó, mert így nem jutott tovább Zalán, és a 11. helyen zárt.
Külön érdekesség még, hogy a budapesti versenytárssal (Kovács Marcell, Foxminton SC) rendszeresen ki-ki meccset játszó fiúk elsőként gratuláltak Marci VB ezüstjéhez. Összegezve elmondhatjuk, hogy nüanszokon múlt kisfiaink VB-s sikere.

U14-ben Boros Marcell és Ujvári Dóra indulhatott kiskunhalasi színekben.
Dóri a lányok versenyében a csoportmeccseit jól kezdte. A két magasabban rangsorolt ellenfelét az első szettekben meggyőző fölénnyel verte, azonban nagyobb lelkierővel rendelkező versenyzőknek bizonyultak, s így döntő szettekben Dóri fölé kerekedtek, ezzel elszállt a továbbjutási esély, bánatos versenyzőnk a 19. helyén végzett.

Marcell 5 fős csoportjában a világranglista 2. és 6. kiemelt versenyzője is jelen volt, azonban ez nem jelentette azt, hogy feltartott kézzel száll versenybe ifjú reménységünk, sőt… Nagy körbeverés kerekedett a fiatalok között. Marci a 6. kiemelt szlovén fiút legyőzte, s igazán szoros meccsen veszített a 2. kiemelt hollanddal szemben, majd becsúszott egy fájó vereség az esélytelenek nyugalmával felálló némettel szemben, s ezután a meggyőző győzelem sem volt elég a csoport 2., továbbjutó helyéhez. Marcell így csoportjában3., összességében pedig a jónak mondható 9. helyen végzett a 2019-es Világbajnokságon.

U18-ban szereplő versenyzőink voltak a legtöbben. 3 lány és 3 fiú lépett pályára a VB-n.

Szabó Petra és Tóth Árpád csatlakozott a csapatunkhoz legkésőbb, ami a rutin hiányát, és a ranglistán elfoglalt nem igazán előnyös helyet is előrevetíti. Petra 5 fős csoportba került, a végső világbajnoki ezüstérmessel együtt. Folyamatosan javult teljesítménye, és utolsó meccsén szettet nyert, de a döntő szettet nem sikerült behúznia, így a VB-n 16. lett. Árpi csoportja túl erősnek bizonyult. Szép labdamenetek után sorra az ellenfelek szereztek pontokat. Nagyszerű tapasztalatszerzés, és rendkívüli élmény volt így is a verseny, melyen 22. helyen zárt Árpi.

Lantos Zita ranglistapontjai alapján nem reménykedhetett volna továbbjutásban, de a 2. mérkőzésén szlovák ellenfelét 3 szettben legyőzte, s bár csoportharmadikként nem jutott tovább, de 11. helyezése nagy lendületet adott Zitának a páros meccsekre.

Süveges Bence 2 hónapos sérülése nem volt túl jó előjel a Világbajnokság előtt, de játékát öröm volt nézni. Bence az 5 fős csoportban összekerült a végső győztes mauríciuszi Elaheebocus-szal is. A bajnok csak szerencséjének köszönhetően nyert döntő szettben a nagyszerűen szerváló tehetségünk ellen. A német ellenfél is szomorúan hagyta el a pályát, de a szlovén Tilen (az előző VB-n U14-ben világbajnok lett) már nagy falat volt fiatalunknak. Bence így 22. lett, de nagy önbizalommal néz a következő versenyek elé.

Pap Flórián nagyszerű edzésmunkát végzett a VB előtti hónapban. A csoportjában meggyőző játékkal szerezte meg a 2., továbbjutó helyet. Japán ellenfelét 3 szettben, német ellenfelét sima 2 szettben verte meg. A legjobb 8 közé jutásért 17 éves francia riválissal kellett felvenni a kesztyűt, de 15 évesen ez még nem ment. Flórián a 9. helyezésével így is hatalmasat lépett előre a ranglistán!

Rácz-Fodor Vivien (az előző Világbajnokság U14-es Világbajnoka) 18 év alatti kategóriában is erős játékosnak számít. Vivien nagyszerű támadójátékáról ódákat lehet zengeni, nem is csoda, hogy a csoportját 3 győzelemmel meg is nyerte, mellyel automatikusan a legjobb 8 közé került, míg másoknak még játszani kellett ugyanezért. Balszerencséjére a végül 2. helyen végző, aznap is rendkívüli védőmunkájáról beazonosítható debreceni Veres Georginával került össze a legjobb 4 közé kerülésért. Vivien támadásai, ütései rendre jó helyre érkeztek, de Gina hárítani tudta, s hideg fejjel játszotta célravezető játékát. (Érdekességként: az elődöntőkben 149 átadás után szerzett pontot, mely 4 percnyi játékidőt tett ki.) Vivien így idén a Világbajnokság 5. helyén végzett, de elszántan várja már a jövő évi pardubice-i (Csehország) Európa Bajnokságot.

Bartos Bíborka az idei megmérettetésre Viviennel U18 párosban indult, ahol kiegyensúlyozott játékuknak köszönhetően a legjobb 8 csapat közé kerültek, majd a 4 közé kerüléséért a végső győztes horvát 18 éves párossal kerültek szembe, ahol gyönyörű pontokat szereztek, de a csoda nem sikerült. A Bartos Bíborka- Rácz-Fodor Vivien páros az 5. helyen végzett.

A Szabó Petra-Lantos Zita U18-as párosunk egyre jobban magára talált. Összeszokottan, de kissé rutintalanul játszva a 9. helyen végzett.

Boros Marcell és Süveges Bence U18 párosban 3 szettes izgalmas mérkőzésen nyert a szlovák páros ellen, mellyel a legjobb 8 közé jutott, azonban ott a cseh páros higgadtabbnak bizonyult. A jó hír, hogy sok ideje van ennek a párosnak is még az U18-as kategóriában. Az 5. helyezés pedig kimondottan jó eredmény a fiataloktól.

6 halasi Szitakötő indult a felnőttek között.

A nyílt kategóriában Igás Andor szerepelt, aki felkészítői, edzői, szervezői és bírói feladatokat is ellátott a Világbajnokság során. Andort Japán és szlovák ellenfelei küzdelmes mérkőzéseken, de sima 2 szettben felülmúlták, azonban német ellenfelét hasonló játékkal 2:0 arányban verte. 130 induló közül így 65. helyen végzett az egyéni versenyben.

Női 40+ kategóriában Nagy-Kálózi Anikó remekelt a csoportjában és nagy küzdelemben továbbjutott, azonban a 8 közé jutásért azzal a cseh hölggyel találkozott, akit a későbbi magyar Világbajnok (Braun Helga) csak döntő szettben, hatalmas meccsen tudott a VB 2. helyére száműzni. Anikó így a 9. helyen végzett.

Férfi 40+-ban Rácz-Fodor Attila versenyzett a legnagyobb nemzetközi megmérettetésen. Attila derékfájdalma ellenére is szépen játszva nyert mérkőzést japán ellenfelével szemben 3 szettben, majd a végső ezüstérmes bajszát cibálta meg. A szlovák sztár hatalmasat küzdve tudta csak legyőzni Atit, aki így a 39. helyen végzett.

Modok Benőné Marika indult az 50+-os női versenyzők között. A második napon rendezték az 50+-os női párosok versenyét, ahol a későbbi egyéni Világbajnok Gerber Zsuzsanna (Leopárdok SE) párjaként nagyszerűen állta a lengyel , majd az előző VB-n bajnok japán páros ellen a sarat. Marika 2,5 éve játszik nálunk, és nem volt előtte versenytapasztalata, de Zsuzsa megnyugtató és rutinos stílusa mellett kevés hibával játszva hódították el a világbajnoki trófeát!

Ezzel az eredménnyel klubbunk 2. világbajnoki címét szerezték! Egyéni eredményére már nem tudott koncentrálni versenyzőnk, aki könnyek között hallgathatta a dobogó tetején a magyar Himnuszt.

Barna Ferenc az 50+ kategóriában indult, emellett szervezési feladatokat is ellátott. Egész évben rendkívüli edzésmunkát végzett, de élete első világbajnoki meccsén még izgatottan állt fel a világranglista vezető lengyel Miezynski ellen, aki ezt ki is használta. Ezután Feri magára talált, és 3 szoros szettben legyőzte magyar ellenfelét. Japán bajnok következett, akit kis szerencsével le lehetett volna győzni, de idén még csak megszorítani sikerült. Feri nagyot játszva 31. helyen végzett, így a versenyről készült képeit és teherbírását is dicsérhetjük.

Horváth Szilveszter szintén 50+ kategóriában induló csapattársunk felkészülését hátráltatta költözésük, s bár a selejtező csoportjában 4. helyen végzett, sikerült megnehezíti ellenfelei dolgát.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyszerű versenyen vagyunk túl, ahol a szerencse nem állt mellettünk, valamint az előző évi norvégiai EB-ről pénzügyi okokból való kimaradás hátrányt jelentett csapatunk tagjainak, de a következő időszakra nagy céljaink vannak.

Megdupláztuk világbajnokaink számát, és ismét részesei lehettünk az éremtáblázat alakulásában, ahol a magyarok végeztek az élen 6 aranyéremmel,

  • Braun Helga 40+,
  • Fenyvesi Beáta-Gaál Nóra 40+ páros,
  • Gerber Zsuzsanna 50+,
  • Gerber Zsuzsanna- Modok Benőné Marika 50+ páros,
  • Rácz László 50+,
  • Rácz László-Rácz Imre 50+ páros

4 ezüstéremmel, és 2 bronzéremmel!

Fotó: Szabó-Mikor Márta és Barna Ferenc